Gigabyteskatt

Privatkopieringsersättningen infördes när bandspelare erbjöd möjligheter för privatpersoner att göra kopior av upphovsskyddade verk. Från början avsågs kassettband och VHS-kassetter som mycket riktigt i princip uteslutande användes för inspelning av musik eller tv och film. Branschens och konsumenternas invändningar var begränsade.

Därefter började den digitala tekniken ersätta den analoga. CD-skivor rippades till digitala filer som kunde kopieras till CD, mp3 spelare eller andra hårddiskar. På liknande sätt kunde inspelade filmer lagras på hårddiskar och kopieras.

Med undantag för datorernas hårddiskar var de medier eller ”anordningar” som användes för kopiering så kallade blankmedia. Det fanns i princip inga andra användningsområden för dem än kopiering. De var som det står i lagen ”särskilt ägnande” för privatkopiering.

När smartphones och surfplattor lanserades för snart tio år sedan fick vi produkter som förvisso kunde användas för att lyssna på musik och titta på film & tv. De har hårddiskar till vilka man kan kopiera, men dom kan också användas till mycket annat. Dom är knappast som ett kassettband ”särskilt ägnade” till privatkopiering.

Branschen invände mot att privatkopieringsersättning skulle utgå för dessa produkter.

hurlyssnarvi

Med streaming behöver man inga kopior

Nu har en annan utveckling helt förändrat både musiklyssnande och filmtittande. För musik kom först iTunes och liknande produkter som innebar att musik kunde köpas direkt i ett som en digital fil. Därefter kom Spoitify och andra streamingtjänster som innebär att man inte har några kopior på sin egen hårddisk.

När tv är tablåbundet vill man spela in program eller filmer för att titta vid ett annat tillfälle. Med video on demand, web-tv, playtjänster eller så kallad catch-up behöver man ingen privatkopiering.

Musik- och filmkonsumtionen har förändrats sedan privatkopieringsersättningen infördes, både hårdvara och mjukvara.

Flera undersökningar visar att 80-90 procent av musikkonsumtionen idag är från streamingtjänster som till exempel Spotify. Ungefär hälften av hushållen prenumererar på Netflix, HBO och andra streamade tjänster för film och tv. Streaming innebär att behovet av privatkopiering försvinner.

 

Gigabyteskatt

Musik- och filmkonsumtionen har förändrats i grunden, behovet av piratkopiering har försvunnit. Surfplattor och mobiler får större minnen, det finns smartphones med 128GB minne.

Nuvarande lagstiftning får då orimliga konsekvenser. Konsumenterna får betala flera hundra kronor för kopior de inte gör. Samtidigt har de redan betalat upphovsmännen genom abonnemangen på streamingtjänsterna. Det finns inte längre någon koppling mellan konsumentens handlingar och den avgift de tvingas erlägga.

Privatkopieringsersättningen har blivit en gigabyteskatt.

Det riskerar att urholka respekten för upphovsrätten och är en dålig symbol för Sverige som en ledande IT-nation.