Upphovsrättsorganisationerna får svar på tal

När Copyswede vill utöka privatkopieringsersättningen till datorer, smartphones och surfplattor är det en fråga mellan Copyswede och svenska konsumenter. EU-domstolen slog 2010 fast att det är konsumenterna som ska ersätta upphovsrättshavarna för eventuell privatkopiering. Kostnaden kommer alltså att landa på den Spotifylyssnande sundsvallsstudenten och Netflixtittande norrköpingsbon.

Det skriver ElektronikBranschens Klas Elm i ett svar till de företrädare för olika upphovsrättshavarorganisationer som den 11/2 skrev en debattartikel på SVT Opinion, där de kräver att elektronikföretagen ska stå för privatkopieringsersättningen.

Det finns, skriver Elm, numera en betalningsvilja hos konsumenterna att betala för det de gör – men inte för det de inte gör. Han syftar på att svenska konsumenter idag knappt privatkopierar längre, utan framför allt använder streamingtjänster som Spotify och Netflix när de lyssnar på musik och ser film på dator, smartphone eller surfplatta. Genom dessa tjänster har de redan betalat för upphovsrätten genom dessa tjänster.

Läs hela debattinlägget här.